28. januar 2010

Welcome to Radio Luxembourg - station of the stars!!! Året var 1977 og en ny verden åpnet seg.

Året var 1977 og jeg og en venninne bestemte i fellesskap at vi ikke skulle like The Osmonds lenger. Vi gadd heller ikke like Bay City Rollers eller David Cassidy. En ørliten stund var vi enige om å fortsette å like Abba. Men det varte ikke lenge det heller.

En ny verden åpnet seg og den besto i at jeg hørte mye på Radio Luxembourg om natta. Jeg hadde radio med kasettspiller og tok opp hele program for å være sikker på å få med meg navnet på artister og låter. Også var det rett til platebutikken Fåssen i Kirkegata i Stavanger for å høre om de hadde.... Ofte hadde de det vi skulle ha, noen ganger hadde de ikke men kunne bestille, og andre ganger var det umulig å få tak i.

Fåssen var et fantstisk sted. Vi snakker ekte platebutikk med PRØVEROM!! De hadde mange små avlukker med platespillere og høretelefoner hvor man kunne prøvelytte. Jeg tilbragte mange timer i "prøverommene" på Fåssen! Sånne platebutikker finnes ikke lenger. I Stavanger finnes det vel ikke en eneste enkeltstående platebutikk, noe som er likt for veldig mange byer i Norge. Det er de store kjedene som har tatt over. Da jeg var i Stavanger sist syntes jeg det var fryktelig trist at det nå lå en Indiska-butikk der min høyt elskede platebutikk en gang lå..

Men året var altså 1977. Vi var 13 år - tenåringer - og skulle ha oss ny musikksmak. Vi hadde frem til da vært enige om hvilke bokserier som vi begge måtte lese og hvilke band og sangere vi i fellesskap nesegrust skulle beundre. Men på et eller annet tidspunkt tror jeg vi ga opp å være fan av de samme artistene. Vi fikk ikke bare ny musikksmak - vi ble individualister også!! :-)

Her er noen av de jeg oppdaget som 13-åring i 1977:



Jeg elsker fortsatt låta "Dreams" fra LP'en "Rumours":




Og selvfølgelig :

26. januar 2010

Men Travolta da...!

John Travolta har landet på Haiti for å hjelpe jordskjelvofrene - og ære være ham for det. Når man kan fly sin egen Boing 707 så er det jo fint at man bruker det til å fly inn 4 tonn med nødhjelp. Kjempeflott tenkte jeg, det er jo mange som donerer store pengebeløp, men Travolta og kona de flyr hjelpen dit den trengs også de.

Og det er flott.

....men reportasjen på Nyhetene ble avsluttet med å fortelle at han i flyet også hadde med seg en drøss med Scientolog-prester som skal bedrive håndspåleggelse!!! 50 andre medlemmer av Scientolog-kirken er også flydd ned, noe Travolta har betalt den nette sum av 2,5 millioner for. Tilsammen 80 "frivillige pastorer" går nå rundt på Haiti (i gule t-skjorter merket med Scientologikirkens logo) for å helbrede sårede og hjemløse med håndspåleggelse.

Hmmmm.....

Jeg har friskt i minne Tom Cruise sine uttalelser om at medisiner er unødvendig, både ved ulykker og ved fødselsdepresjon. Sånn sett er jeg glad for at det ikke er Mr. Cruise som nå har reist til Haiti. Og jeg håper inderlig at Travolta har tatt med seg nødvendig mat, medisiner og ting folk trenger.

Altså.... Jeg har stor tro på alternativ medisin og behandling. Men jeg er som de fleste andre, det skurrer litt når man hører ordet scientologi...

Stakkars Haiti. I forrige uke påsto den amerikanske kristenkonservative predikanten Pat Robertson at Haiti hadde solgt seg til Djevelen for å bli kvitt franskmennene i 1804. Av den grunn var de selv skyld i katastrofen som nå har inntruffet. Men om de vender seg til Gud så vil de få hjelp. Gadd vite hva Robertson mener om håndspåleggelse av scientologer.

Sånne som Pat Robertson burde lære seg hva det betyr å se andre fra innsiden av hjertet sitt, for å sitere en linje fra sangen til Ole Paus:

25. januar 2010

Losing my mind...

....er en sang av Stephen Sondheim fra 1971 og den er fra musikalen Follies.
Mange har sunget den og dette er den vakre versjonen til Holly Cole, som forøvrig har masse god musikk:



Jeg liker den litt kjølige men allikevel sensuelle stemmen til Holly Cole og synes den er perfekt til den rolige og litt "bakpå" versjonen. Den er  helt anderledes enn f.eks. Liza Minelli & Pet Shop Boys.

23. januar 2010

Ord for dagen - om forandring


“Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.”
- Maria Robinson -

“Life can either be accepted or changed. If it is not accepted, it must be changed. If it cannot be changed, then it must be accepted.”
- ukjent -

The only man I know who behaves sensibly is my tailor; he takes my measurements anew each time he sees me. The rest go on with their old measurements and expect me to fit them.
- George Bernard Shaw -

19. januar 2010

Flere bøker som skal leses




"A philosophy of Boredom", Lars Svendsen
"Lars Svendsen har samlet observasjoner fra filosofi, litteratur, psykologi, teologi, og populærkultur. En vittig og underholdende beretning om vår kjedeligste øyeblikk og mest frustrerende dager, A Philosophy of Boredom vil appellere til alle som er nysgjerrige på å vite hva som ligger under den overveldende treghet med inaktivitet."



"The man in the dark", Paul Auster
"72 år gamle August Brill er skadet etter en bilulykke, nå sitter han i sin nyskilte datters hus i Vermont. Der bor også datterdatteren som er knust av sorg etter at ekskjæresten er blitt drept. Brill holder dødstankene borte ved å fortelle seg selv historier, der han blander sitt eget liv med langt mer dramatiske hendelser."



"The timetravellers wife", Audrey Niffenegger
"Clare og Henry har kjent hverandre siden Clare var 6 år og Henry 36. De gifter seg når Clare er 22 og Henry 30. Henry reiser i tid. Han kan uten forvarsel forsvinne til fortiden eller fremtiden, og reisene kan være opplevelsesrike, men også skremmende og farlige.
Det er bare Clare som kjenner til Henrys forflytninger i tid..."

18. januar 2010

Bøker jeg skal lese i år




BREATH, EYES, MEMORY", Edwidge Danticat
Sophie Caco ble unfanget ved en voldtekt og forlatt av sin mor. Senere, når hun er 12 år gammel, blir hun sendt fra den fattige byen Croix-des-Rosets på Haiti til New York for å bli forent med en mor hun knaptnok husker. Reisen går tilbake til Haiti og til kvinnen som tok seg av henne da hun vokste opp, og tar også leseren med på en reise gjennom Haitis' folks historie og til tider brutale hverdag...



"THE SHACK", William P. Young
Omtale: Missy, Mackenzie Phillips' yngste datter, blir bortført mens familien er på ferie. I et skur i Oregons villmark finner politiet bevis på at hun kan ha blitt brutalt myrdet. Fire år senere får Mackenzie et mistenkelig brev. Det virker som om Gud inviterer ham til en helg i dette skuret...




"A DARKER DOMAIN", Val McDermid
Dronningen av britisk krim-grøss!!! Det er Val McDermid det!!




"CASH", Jens Lapidus
Noen så kanskje forfatteren på forrige fredags Skavlan?
Omtale: Stureplanbratsen JW som selger kokain på de hotteste stendene. Den småkriminelle Jorge som kjenner kokainbransjen bedre enn noen, men som ikke vil selge lenger. Torpedoen Mrado som tar hånd om innkreving og hvitvask av penger for Radovan, mafiabossen. Disse tre føres sammen av underverdenens helt særegne logikk, og det kan bare ende på en måte; med en kamp på liv og død.

Og mens jeg er igang kanskje jeg fortsetter med den andre boka i trilogien:




Jeg falt veldig for boka "Eat, Prey, Love" av Elizabeth Gilbert. Og jeg leser så gjerne den nye boka hennes:



Lista vil bli lenger....

15. januar 2010

Ord for dagen



Tal en venn til rette i hemmelighet,

men ros ham overfor venner

- Leonardo da Vinci -




Kritikk av enkeltpersoner i plenum har jeg ingenting til overs for.....

14. januar 2010

From Årdal, Rogaland? Not!!

Flere bloggere har en "live traffic feed" som løpende forteller hvor  besøkende kommer fra (via hvilken nettside, og by og land) .
Jeg sitter her med en ny pc og ser til min store overraskelse at det står "Årdal, Rogaland" når jeg besøker andre bloggere.
Hallo!?! Jeg bodde i Årdalstangen i Sogn og Fjordane da jeg var 6-7 år, deretter bodde jeg 10 år i Stavanger. Men jeg befinner meg nå i Ski, Akershus.
Med min forrige bærbare pc sto det at jeg var fra Son. Det ligger tross alt litt nærmere Ski da.

13. januar 2010

Nye bilder av Cava

Cava er 19 måneder og har snart vært hos oss i et halvt år:





...og så sove (i sofaen....)


12. januar 2010

Jeg vil være 3 meter høy og blå!


"Jeg ble så oppslukt av de praktfulle scenene at da jeg våknet opp dagen etter ville jeg tilbake, som om Pandora var ekte", skrev journalisten i TIME Magazine. Jeg ville tilbake umiddelbart etter at rulleteksten kom. Sjeldent har jeg kost meg så mye på kino! Det nærmeste må være da jeg så den første Ringenes Herre filmen. Men forskjellen på Ringenes Herre og Avatar er at jeg kjente historien i Ringenes Herre. Avatar var helt, helt nytt. Og for en film James Cameron har laget. Jeg var sliten etter å ha sett filmen, helt utladet på et vis.
Forresten! Jeg tror dette må være litt likt som da jeg var 13 år og så Star Wars 5 ganger på 2 uker! Det var også helt fantastisk. Og den gangen også helt nytt.
Jeg gidder ikke å si noe om handlingen i filmen. Gå heller på kino, se og opplev selv! Og se den i 3D, så vil du føle at du er i regnskogen på Pandora, at du flyr nedover fjellsidene og at blomsterstøvet drysser ned rundt deg!


Også vil jeg være blå og 3 menter høy, fly på min egen øglelignende fugl som jeg styrer med tankene og leve med Na'vi folket på Pandora.


8. januar 2010

Mens vi venter på Sade....


Mary J. Blige har den beste R&B stemmen, mener jeg da. Sterk og vakker stemme (uten all denne vokal-onanien som diverse andre R&B-babes presterer....). Stargate-gutta står bak denne låta "I am". Hele det nye albumet "Stronger witheach Tear" er ganske bra. Du finner det på Spotify!

Men nye album... Det jeg venter på er jo Sade! Det nye albumet "Soldier of Love" kommer 8. februar. Du kan smuglytte her.

Soloppgang en vintermorgen

Utsikt fra mitt kontor og gradestokken viser -19.

7. januar 2010

Chai-latte

Det er kaldt ute og da er det godt med noe varmt inne!

Lag deg en chai-latte!! Chai er det indiske ordet for te. Denne oppskriften er med varm melk (=latte). Chai-latte er altså te med melk! Salig blanding av indisk og fransk altså!
Selv om ordet chai betyr te så brukes det som navn på mer krydret og indiske te-typer.

Ingrediensene i oppskiften er hvis du vil lage det fra grunnen av – hvis ikke bruk ferdigblandet chai fra for eksempel Twinings eller Lipton– lett å få tak i på Ica og Rimi. Men du får også kjøpt litt ”finere” te i løsvekt i kaffe/te-butikker eller organisk i helsekostbutiker. Smaken kan variere, så det er bare å prøve seg frem. Bruker du ferdig chai trenger du ikke bruker krydderiene i listen under. Men man kan jo spice teen opp litt med ekstra ingefær eller kanel. Bruker du oppskriften under skal du bruke vanlig svart te.

Til ett glass te:
2 dl vann
1 bit fersk eller tørket ingefær
1 bit kanelstang
4 kardemummekjerner
1–2 tsk svart te
1 dl melk
2 tsk sukker (kan med fordel byttes ut med honning om du liker det bedre)

Sånn gjør du:
Kok vann og krydder under lokk i 5 minutter. Tilsett té og la det trekke i ca 5 minutter. Varm melken til kokepuntet og visp til et mykt skum.
Sil teen og ha i et glass. Smaksett med sukker og hell på melken. Bruker du honning er det best å røre ut honningen i teen før du tilsetter melk.

Dorthes genser med rundfelling igjen...

Mange har havnet på bloggen min fordi de søker etter Dorthe Skappels genser eller strikkeoppskrift på akkurat den genseren eller annen rundstrikket genser. Bilde av genseren ser du f.eks. her (+ nederst i dette innlegget).
Søkene på genseren har nok sammenheng med at Dorthe Skappel brukte genseren sin i sitt nye program "Ekstrem Lidenskap".
Jeg har tidligere fått vite at hun har strikket genseren selv. At hun har tatt utgangspunkt i et gammelt mønster og at den er strikket i tynn alpacaull. Det jeg i tillegg tror er at hun har strikket ermene videre enn hva oppskriften egentlig tilsier og at den er noe oversized.
Skal du strikke deg en slik genser så finnes det masse fine mønstere med rundfelling og norsk mønster som du kan ta utgangspunkt i. Om oppskriften du bruker er for en høyhalset genser feller du bare av før du begynner på halsen. Dorthes genser er veldig utringet.

Garnstudios nettside har de mange gensere med rundfelling - søk på hovedkategori: dame, og søkeord: rundfelling. Jeg har selv strikket denne genseren som jeg har endret fargene på fra opprinnelig mønster. Ellers innbiller jeg meg at den rød genseren fra Sandnes Garn kan brukes som utgangspunkt for Dorthes genser, Bytt om på fargene, legg opp til videre ermer og dropp halsen:


Under er et bilde (fra nettavisen) fra programmet på tirsdag:

6. januar 2010

You're right!


Noen av det verste jeg vet er energityver.
For meg er energityver mennesker som er pessimistiske og som først tenker på hvorfor noen ikke kan gjøres.

Det er et engelsk ordtak som sier: ”Two looked out of prison bars, one saw mud the other saw stars”. Jeg vil helst være den som ser stjernene. Men det finnes folk som helst vil dra en ned dit hvor man helst ser gjørma…
Det som skjer med meg når jeg er for lenge sammen med negative og pessimistiske mennesker er at jeg slutter å dele tanker og meninger med dem. Kommunikasjonsproblemer kan ha grobunn i så mangt. Noen ganger kan to personer som ser verden ulikt (en positiv og en negativ) utfylle hverandre og dra det hele til en gylden middelvei. Men for optimisten vil det i det lange løp føles som å bli trukket ned. Mens pessimisten - i beste fall - vil bli dratt litt opp. Jeg vet i hvert fall at det for meg er drepen å bli møtt med eksempel på hindringer for at noe ikke kan gjennomføres – før man i det hele tatt har prøvd! Jeg blir tappet for energi av slike pessimister.

For meg kan dette gå på rene småting:

Den positive spør: Skal vi gå på kino?
Den negative svarer: Det er ikke sikkert den filmen går nå. (eller) Det er ikke sikkert det er flere billetter igjen.

Den positive sier: I helgen har jeg lyst til å dra på skitur.
Den negative svarer: Det kan hende snøen har smeltet til helgen.

Den positive foreslår: Skal vi invitere XX til møte i morgen.
Den negative svarer: Det er ikke sikkert det passer for de da…

Den positive forteller: Jeg skal lære meg fransk!
Den negative svarer: Hvorfor det? Du bruker da ikke det språket, verken på jobb eller privat?

Min umiddelbare tanke er at den negative verken har lyst til å gå på kino, dra på skitur eller ha møte med XX. (Og heller ikke evner å se vitsen med å lære seg et språk bare fordi man har lyst!)
Men så si heller det da!! For det er forskjell på å ikke ville noe og på å være gjennomført skeptisk.

Det finnes mennesker som har lyst på ny jobb, som finner stillingsannonsen for drømmejobben men som aldri søker... Fordi de uansett ikke tror de får jobben.

If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're right, sa Henry Ford.

Har du blitt skuffet, avvist eller såret tidligere så betyr ikke det at du vil fortsette å bli det, med mindre du er innstilt på akkurat det selv. Ha fokus på begrensninger og jeg lover, de vil bli dine!!! Ha fokus på hva du har lyst til å få til; hva tror du skjer da?

Negativt tiltrekker negativt og positivt tiltrekker positivt. Og gjør man sine gleder enkle er det lett å være glad.

2010 skal bli et år jeg skal ha det gøy!!! Og da kostes energityvene vekk.

5. januar 2010

På vei

Jeg skrev tidligere om tanker jeg har for 2010 og at dette er et år hvor jeg skal ha det gøy.

Og nå er jeg i gang.

Jeg fikk rett før jul vite at jeg har fått ny jobb! En jobb jeg virkelig har lyst på, i et firma jeg har lyst til å jobbe og med mennesker jeg har lyst til å jobbe sammen med! Gleder meg til å starte i april.
At jeg må "pendle" inn til Oslo igjen spiller ingen rolle. Jeg velger å se på togturen som noe positivt - at jeg får tid til å sitte og lese bøker igjen. Og 20-30 minutters reisevei til jobb er da egentlig ingenting!

Jeg har lenge hatt lyst til å trene pilates, men her i Ski er det ingen som tilbyr slik trening. (De har timer på Jimu - men til aldeles feil tider på døgnet). Nå viser det seg at min nye arbeidsplass befinner seg et lite steinkast unna Pilates Room. Fantastisk!!

Også var det fransken. Jeg har meldt meg på kurs og begynner 8. februar!! Etterhvert må jeg vel planlegge en tur til Frankrike. Og når vi er inne på fransk - jeg har funnet plakaten "min" !! AllPoster.com har det meste!

1. januar 2010

Ønsker 2010 velkommen

Gleder meg til dette året! :-) Ønsker alle et godt nytt år som må fylles med positivitet og glede.

Romjula 2009 i Ski